neljapäev, 19. mai 2011

Karulaugusupp

400 g karutlit
1 sibul
3 küüslaugu küünt
1 l puljongit
100 ml rõõskkoort
sool, pipar
3 sl sulajuustu
1 peotäis karulauku

Keeda kuubikuteks tükeldatud kartul, sibul ja küüslauk puljongis pehmeks. Lisa sulajuust, koor ja karulauk, püreesta saumiksriga. Vajadusel maitsesta soola-pipraga. Head isu! Chefkoch retsept.

Natuke karulaugust ka: karulaugu nime päritolu üle on palju mõistatatud. Karulauk on üks esimesi taimi, mis kevadel metsas tärkab. Meie esivanemad seega uskusid karud sõid karulauku talveunest ärgates, selleks et oma aeglane ainevahetus jälle korda saada.
Karulaugu head ja tervistavad maitseomadused tulevad kõige paremini esile, kui teda värskelt tarbida. Karulauk harominseerub hästi lehtsalati, spinati, tomati, muna, šampinjoni, karutlite ja makaronidega. Sobib kala, linnu-, vasika- ja lambalihaga, aga ka kitsejuustu, toorjuustu, kohupiima ja haupkoorega. Karulaugu saab ka pestoks teha.
100 g karulauku sisaldab 300 mg kaaliumi. Tänapäeval on teada, et kaaliumirikkad toiduained on vajalikud kõrge vererõhu ja südame-veresoonkonna haiguste vastu. (A.Schubeck: "Meine Küche der Gewürze.")

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar