Taigen:
125 g võid
80 g tuhksuhkurt
1 pk vaniljesuhkurt
soola
4 sl jahvatatud mandleid
1 muna
Kuivatatud herneid või ubasid küpsetamiseks
Täidis:
1 sidruni riivitud koor
130 ml värskelt pressitud sidruni mahla
160 g suhkurt
4 muna
250 g võid
Besee:
3 munavalget
120 g suhkurt
näputäis soola
Taina jaoks sega kreemjaks massiks omavahel toasoe või, tuhksuhkur, vaniljesuhkur, näputäis soola ja jahvatatud mandlid. Seejärel sega sisse muna, sega jälle kenasti ja siis raputa juurde jahu ja sega ühtlaseks massiks. Vormi tainast kuul, keri alufooliumisse ja pane kaheks tunniks külmkappi.
Soojenda ahi 180 kraadini (pöördõhk 160C). Määri koogivorm seest võiga. Võta tainas külmkapist välja, rulli lahti, aseta vormi (26cm läbimõõt) ja tõmba ca 3cm kõrgused ääred üles. Torka kahvliga tordipõhja palju auke, asega vormipõhjale küpsetuspaber ja kalla sellele kuivatatud herned (nii jääb tordipõhi ajus küpsedes kenasti siledaks). Küpseta tordipõhja 10 minutit, võta ahjust välja, eemalda küpestuspaber koos hernestega ja küpseta veel 10-15 minutit. Võta ahjust välja ja lase vormis jahtuda.
Seni kuni tordipõhi on ahjus valmista täidis. Selleks sega potis sidrunikoor sidrunimahlaga, klopi sisse munad. Tõsta pott pliidile ja lase õrnal tulel kuumaks - aga mitte keema! Sega pidevalt, sest muidu tõmbab munavalge tükki. Sega seni kuni mahl muutub kreemajaks paksemaks massiks, see võib umbes 5-10 minutit aega võtta. Tõsta pott pliidilt ja lisa kreemi sisse külmad võitükid, sega läbi ja püreesta 2 minutit saumiksriga kreem õhuliseks. Kalla mass tordipõhjale ja lase ära jahtuda. Tõsta tort ca tunniks külmkappi.
Besee jaoks vahusta munavalged näputäie soolaga, vahustamise ajal kalla vähehaaval juurde suhkurt. Silu beseemass ühtlaselt koogile või tee tordipritsiga väikesed tornikesed :) Küpseta kook veelkord eelsoojendatud ahjus 150 kraadi juures 10-15 minutit kuni beseemass õrna pruuni/kuldse tooni saab. Serveeri kook jahtunult. Head isu! Retsept: GU, Frankreich; Die Küche, die wir lieben.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar